Cappuccino oorspronkelijk Oostenrijks?

Ja, dat komt toch zeker al een verrassing dat die typisch Italiaanse koffievariant helemaal niet zo Italiaans is. De cappuccino hebben we volgens legende eigenlijk te danken aan het verslaan van de Turken bij Wenen in 1683. Net als de croissant en de bagel overigens. Wenen ligt in Oostenrijk en niet in Italie zoals je misschien wel weet. Toen de Turken verslagen waren hadden ze hun koffie achtergelaten. De koffie was zo bitter dat men besloot om er room aan toe te voegen. Dit werd later Kapuziner genoemd. Naar de orde van Kapucijners die een roodbruine kap droegen en in ere van Marco d'Aviano een Capucijner monnik die een belangrijke rol speelde bij het terugslaan van de Turken.

Oorspronkelijk was de cappuccino ook helemaal niet het drankje zoals we het nu kennen. In Oostenrijks-Hongaarse koffiehuizen ging het om koffie met slagroom er op.   Het is dan ook niet vreemd dat je koffie met slagroom krijg op veel plaatsen als je cappuccino bestelt. Noord-Italië hoorde toen wel bij Oostenrijk en dat is wel een reden dat het idee van de huidige cappuccino daar vandaan komt.

Pas begin vorige eeuw met de komst van moderne espresso apparaten hebben we iets wat echt begint te lijken op de huidige cappuccino. In de jaren dertig zijn er ook voldoende koelkasten en bevoorrading van verse melk om de cappuccino te maken die we nu kennen. En pas inde jaren 50 is de cappuccino zoals we die kennen er echt helemaal.

Overigens zoals wij in West-Europa en de VS de cappuccino drinken, namelijk de hele dag door is not done in Italië. Na 11 uur in de ochtend geen cappuccino meer. Weet je dat ook weer voor je volgende vakantie, mocht je naar Italië gaan.


Zou dit een Weense cappuccino zijn?


0 reacties :

Een reactie posten