Weet je wie er ook koffie dronken?

De kofiehuizen van Wenen waren eind 19e, begin 20ste eeuw een verzamelpaats voor intellectuelen en revolutionairen die de wereld van na 1918 flink beïnvloeden. Onder andere Stalin, Hitler, Lenin, Trotski, Tito bezochten in 1913 Café Central. Hitler probeerde als kunstschilder geld te verdienen. Trotski richtte er Pravda op. Tito de latere leider en vereniger van Joegoslavie was er metaalwerker. Stalin de latere leider van Sovjet Rusland was op bezoek bij bolsjevistische geldschieters.

Wenen was toen nog de hoofdstad van Oostenrijk-Hongarije wat bestond uit vele verschillende landen. Een officier in het Oostenrijkse leger moest toen zijn orders in 11 talen uit kunnen spreken. Wenen bestond ook voor zeker driekwart uit niet-Oostenrijkers in die tijd. Tsjechen vormden een kwart van de bevolking. Wat dus veelvuldig naast het Duits werd gesproken. Door al deze verschillende nationaliteiten was Wenen een uitstekende plek voor revolutionairen om zich te vestigen.

Hier kwamen deze heren voor hun bakkie leut en natuurlijk een goed gesprek. Het koffiehuis was ook een verzamelplaats van schakers. Een nuttig denkspel als je door middel van revolutie de macht gaat grijpen. Daarnaast was het na WOII de plek waar de Wiener Kreis weer  bijeen kwam. De grondleggers van de filosofische stroming van het logisch positivisme. Waarbij alleen empirisch te verifiëren uitspraken als waar aan te nemen zijn. Belangrijk voor onze huidige opvattingen over wetenschap.

Ga jij nog vandaag over een kop koffie de wereld veranderen een nieuwe filosofische stroming opzetten, of geniet je gewoon even van een goed gesprek? En wat moeten we denken van de expansie van Starbucks over de hele wereld? Staan de nieuwe revolutionairen al te popelen?

WaT wordt hier allemaal gepland?



0 reacties :

Een reactie posten